Werkdruk zorgt voor meer ziekteverzuim
Stress is beroepsziekte nummer 1. Langdurige werkstress kan leiden tot overbelasting, improductiviteit, uitval en uiteindelijk een burn-out. 1,2 miljoen medewerkers had in 2021 last van burn-outklachten. Werkdruk is daarmee een belangrijke reden voor verzuim en uitval. Het vormt dan ook een grote bedreiging voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Dat blijkt uit cijfers van TNO.
Naast dat een hoge werkdruk een negatief effect heeft op het welzijn van medewerkers, brengt het ook hoge kosten met zich mee. Die kosten blijven maar stijgen. Daar bovenop komt het grijs verzuim (presenteïsme): medewerkers zijn wel aan het werk, maar zijn minder productief en hebben minder energie en werkplezier. Ze presteren daardoor minder. De kosten van presenteïsme zijn vergelijkbaar met de verzuimkosten van een bedrijf.
Bij 34% van de Nederlandse werknemers was werkdruk de reden voor verzuim in 2020
16% van de Nederlandse werknemers had in 2021 burn-outklachten, het vaakst in het onderwijs (22,1%) en de zorg en welzijn (17,9%) en bij jonge werknemers
De kosten voor bedrijven als gevolg van werkstress bij medewerkers was in totaal 3,2 miljard euro in 2019. Dat komt neer op 9.300 euro per persoon.
Minder werkdruk, meer werkplezier
MEER DAN ALLEEN MINDER VERZUIM
Werkstress komt voor in alle sectoren en heeft dan ook verschillende oorzaken. Het wordt beïnvloed door maatschappelijke, organisatorische en individuele factoren, zoals:
Personeelstekort
Fysiek en mentaal zwaar werk, strenge deadlines, niet op je plek zitten
Psychologische redenen, gepest worden en privéomstandigheden
Door aan de slag te gaan met het verminderen van de werkdruk en het vergroten van het werkplezier, vermindert het verzuim. Daarnaast heeft het nog meer positieve effecten. Medewerkers worden er namelijk productiever, energieker en creatiever door. De teamsfeer verbetert en er ontstaat een ‘wij-gevoel’. Medewerkers voelen zich een onderdeel van een team en ervaren meer verbinding met de organisatie. Kortom, medewerkers ervaren meer werkplezier. Bovendien maakt het jou een aantrekkelijkere werkgever.
Doe mee aan ons speciale programma voor de Week van de Werkstress. Meld je aan voor de wachtlijst en wees als eerste op de hoogte zodra het programma bekend is.
“Geweldig hoe Vitaalzyn meedenkt met ons bedrijf waarin we werkdruk willen verminderen en vitaliteit op de kaart willen krijgen.
Het aanbod was volledig afgestemd op onze doelstellingen doordat Vitaalzyn echt met ons meedacht. Snel, flexibel, inspirerend en oplossingsgericht.
Vitaalzyn heeft webinars op het gebied van ‘werkplezier’ en ‘vitaliteit’ ontwikkeld en gegeven, die zeer goed ontvangen werden.
Het is ontzettend fijn een specialist te hebben die medewerkers verder helpt om vitaler te worden en meer werkplezier te ervaren. Ik hoop dat we nog lang kunnen blijven samenwerken.”
“Toen DUSI zich in een dynamische periode bevond, kwam Vitaalzyn gelijk met nuttige adviezen.
Een daarvan waren de webinars, gericht op veerkracht. En dat was precies wat zowel de organisatie als de medewerkers op dat moment nodig hadden. Veerkrachtig worden en blijven!
De webinars zijn goed bezocht en de feedback van de deelnemers zijn meer dan positief. De totaalbeoordeling was maar liefst een 8,6.
Ik ben niet anders gewend van Vitaalzyn dat zij meedenken, adviseren zonder belangen en onze keuzes respecteren. Bedankt daarvoor en ik kijk uit naar een volgende samenwerking! “
Aan de slag met werkdruk
Wil je als HR-manager aan de slag met het verlagen van de werkdruk bij medewerkers, dan denk je wellicht eerst aan de harde kant ervan: de personeelsbezetting, taakverdeling, werktijden en productiviteit. Het kan helpen, maar het is de vraag of het een duurzame oplossing is en of dat het werk leuker en beter maakt. Vergroot dat het werkplezier?
In de Week van de Werkstress ontwikkelen we een programma gericht op het creëren van draagkrachtige medewerkers en werkplezier. We onderzoeken wel waar de werkdruk precies vandaan komt en leggen vervolgens de nadruk op dat wat al goed gaat. Dat wat je aandacht geeft, groeit namelijk. Verbinding met elkaar en de organisatie, vitaliteit en energie zijn belangrijke factoren voor het ervaren van werkplezier.
Jouw team werkt gezamenlijk aan het verlagen van werkdruk en het vergroten van werkplezier. Medewerkers gaan met elkaar in gesprek. Daardoor geven ze taal aan hun ervaringen, gevoelens en behoeften en er wordt een open sfeer gecreëerd om deze met elkaar te delen. Medewerkers vinden erkenning bij elkaar en ervaren verbondenheid. Dat stimuleert het werkplezier.
Wil je als eerste op de hoogte zijn van ons programma tijdens de week van de werkstress? Meld je aan voor de wachtlijst en ontvang meer informatie en een mooi early bird aanbod zodra het programma bekend is.